Etusivulle
Kirjavaliot Ilmoita kirja Arvosteluperiaatteet Tuomaristo FAQ Svenska
English
 
 
Vuoden kaunein kirja
Kaunokirjallisuus
Lasten ja nuorten kirjat
Oppikirjat
Tietokirjat
Kuvateokset
Sarja-asut
Kannet
 
Vuoden 2003 Kirjavaliot

 

Vuoden 2004 kaunein kirja ja kirjavalioiden kokoelma

Suomen kirjataiteen komitea valitsi 17.3.2005 edellisen vuoden kirjatuotannon parhaat kirjat 59:n kerran. Vuonna 2004 painetuista kirjoista 55 kustantajaa lähetti Suomen kirjataiteen komitealle arvosteltaviksi 208 kirjaa, joista 28 osallistui suojapäällysten kilpailuun. Kirjavalioiden kokoelmaan valittiin 24 kirjaa 14 kustantajalta. Suojapäällysten arvostelussa sai kunniamaininnan 5 kirjaa. Lisäksi yksi kirjasarja sai erikoismaininnan hyvän sarja-asun suunnittelusta.

Suomen kirjataiteen komitean tehtävänä on löytää kirjoja, joissa ulkoisen muodon ja sisällön yhteys toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Erityisesti halutaan korostaa graafisen perussuunnittelun ja typografian sekä materiaalien ja painotyön kokonaishallintaa, mutta tärkeää on huomioida myös yllättävät ideat, ja innostaa muotoilijoita tuoreisiin ja uutta luoviin ratkaisuihin. Kirjavalioiden kokoelma esittelee suomalaista kirjaa kansainvälisissä näyttelyissä Frankfurtissa ja Leipzigissa. Kirjavalioiden kokoelma on esillä myös Ruotsissa ja Virossa.

Vuoden 2004 kirjavalioiden kokoelmaan on tällä kertaa valittu - ehkä edellisiä vuosia enemmän - sellaisia kirjoja, joissa on paljon uskallusta, kokeilua ja rohkeita valintoja. Monien kirjojen suunnittelussa on pohdittu kuvan ja typografian suhdetta toisiinsa tai yhdistetty niitä ennakkoluulottomalla tavalla. Kokoelman ulkopuolelle on tälläkin kertaa jäänyt useita tyylikkäitä ja komeita kirjoja, joiden suunnittelu, materiaalit ja painatus ovat korkealaatuista, varmaa ja moitteetonta työtä.

Yleisesti voi sanoa, että viime vuonna ilmestyneet kirjat olivat ulkoasultaan korkeatasoisia, eikä valitsijaraadille lähetetty arvosteltavaksi huonosti suunniteltuja tai toteutettuja kirjoja. Raadin tehtävä on miltei mahdoton, koska käyttötarkoitukseltaan ja ulkoasultaan täysin erityyppisiä kirjoja ei oikeastaan voi laittaa arvojärjestykseen. Kuitenkin kirjojen joukosta voidaan nostaa esiin teoksia, joilla on erityisiä ansioita.

Esimerkiksi Matti Hagelbergin Kekkonen ei ole pelkkä sarjakuva-albumi, vaan hämmästyttävällä tyylillä ja tekniikalla toteutettu valloittava kokonaistaideteos. Lorujen, laulujen ja leikkien opas Mitä tehtäis? on esimerkki pienen kustantajan upeasta kulttuuriteosta. Kirja on valtavan runsas tietopaketti, jota hallitsee graafikko-kuvittajan taitava ja persoonallinen kädenjälki. Pentti Sammallahden Archipelagon kuvien sävykkyys on silmiä hivelevää. Miten upea, näyttävä kuva­teos voikin olla kooltaan näin pieni! Asuuko neiti Töölössä? on näyttävä valokuva­kirja myös kokonsa puolesta. Runsas materiaali on puettu tyylikkääksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi, jossa on tietoa, elämyksiä, nostalgiaa ja huumoria.

Oppikirjoista mukaan valikoitui selkeitä kokonaisuuksia, joita tukee varma, persoonallinen ja yhtenäinen kuvitus.

Lakua-kirjan kolme hauskaa kansivaihtoehtoa edustavat sellaista ihanaa ylellisyyttä, jota maassamme harvoin tarjotaan.

Lastenkirjoja oli tänä vuonna monipuolisesti tarjolla. Kirjavalioiden kokoelmaan valikoitui hyvin erityyppisiä kirjoja, joissa kaikissa taidokas kuvitus ja tyylikäs typografia täydentävät toisiaan ja myötäilevät tekstin sisältöä erityisen valloittavasti.

Vuoden kaunein kirja on lastenkirja ja sellaisena tervetullut poikkeus edellisvuosien valintoihin. Tätä kirjaa hallitsee upea kuvitus. Perusratkaisuiltaan se on tyyliinsä sopivasti klassinen ja perinteinenkin.

 

Pressikuvat - lataa tästä koneellesi (Zip-tiedosto)

Pressikuvien koko n. 5 x 8 cm, rgb, 300 dpi.
Tarvitessasi suurempia kuvatiedostoja ota yhteys info(at)kauneinkirja.fi

Sivun yläosaan