Etusivulle
Kirjavaliot Ilmoita kirja Arvosteluperiaatteet Tuomaristo FAQ Svenska
English
 
 
Vuoden kaunein kirja
Kaunokirjallisuus
Lasten ja nuorten kirjat
Oppikirjat
Tietokirjat
Sarja-asut
Kannet
 
Vuoden 2005 Kirjavaliot
Vuoden 2003 Kirjavaliot
Vuoden 2004 Kirjavaliot

 

VUODEN 2005 KAUNEIN KIRJA JA KIRJAVALIOIDEN KOKOELMA

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut edellisen vuoden kirjatuotannon parhaat kirjat 60. kerran. Vuonna 2005 painetuista kirjoista 65 kustantajaa lähetti Suomen kirjataiteen komitealle arvosteltaviksi 211 kirjaa, joista 40 osallistui suojapäällysten kilpailuun. Kirjavalioiden kokoelmaan valittiin 17 kirjaa 12 kustantajalta. Suojapäällysten arvostelussa sai kunniamaininnan 5 kirjaa. Lisäksi kaksi kirjasarjaa sai erikoismaininnan hyvän sarja-asun suunnittelusta.

Suomen kirjataiteen komitean tehtävänä on löytää kirjoja, joissa ulkoisen muodon ja sisällön yhteys toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Erityisesti halutaan korostaa graafisen perussuunnittelun ja typografian sekä materiaalien ja painotyön kokonaishallintaa, mutta tärkeää on huomioida myös yllättävät ideat, ja innostaa muotoilijoita tuoreisiin ja uutta luoviin ratkaisuihin. Kirjavalioiden kokoelma esittelee suomalaista kirjaa kansainvälisissä näyttelyissä Frankfurtissa ja Leipzigissa. Vuoden 2004 kirjavalioista palkittiin kansainvälisessä ”Best book design from all over the world 2006” -kilpailussa pronssimitalilla Otavan kustantama ja Matti Hagelbergin kirjoittama sekä suunnittelema teos Kekkonen. Suomalainen kirjavaliokokoelma on vuosittain esillä myös Ruotsissa ja Virossa.

Vuoden 2005 kirjoissa graafinen suunnittelutyö oli enimmäkseen hyvin korkeaa tasoa. Palkitut kirjat edustavat huolellista perussuunnittelua, sisällön tulkintaa ja materiaalien hallintaa. Prepress- ja painotyö ovat niin ikään korkeatasoisia. Useissa palkituissa teoksissa on kansainvälistä näyttävyyttä ja tyylikkyyttä.

Lopulliseen kirjavalioiden kokoelmaan valikoitui kuitenkin hieman aikaisempaa pienempi määrä kirjoja, koska myös teknisiä puutteita löytyi esim. kirjojen sidosasussa ja kannen folioinnissa. Joidenkin upeiden kuvateosten muuten moitteetonta ulkoasua häiritsi typografian viimeistelemättömyys.


Kuvat ja arviointitekstit vuoden 2005 kirjavalioista on nähtävissä Suomen
kirjataiteen komitean kotisivuilla osoitteessa: www.kauneinkirja.fi
Julkistamistilaisuuden jälkeen kirjat ovat esillä Helsingin yliopiston
kirjaston kahvilan vitriineissä 18.3.-18.4.2006 Unioninkatu 36. Avoinna
ark. 9-20 ja la 9-16).

Pressikuvat - lataa tästä koneellesi (Zip-tiedosto)
Pressikuvien koko n. 5 x 8 cm, rgb, 300 dpi.
Valokuvaaja: Antti Huittinen
Tarvitessasi suurempia kuvatiedostoja ota yhteys info(at)kauneinkirja.fi

Sivun yläosaan