Kirjavaliot Ilmoita kirja Arvosteluperiaatteet Tuomaristo FAQ Svenska
English
 
 
Vuoden kaunein kirja
Kaunokirjallisuus
Lasten ja nuorten kirjat
Tietokirjat
Kuvateokset
Kannet
Lehdistötiedote
 
Vuoden 2005 Kirjavaliot
Vuoden 2003 Kirjavaliot
Vuoden 2004 Kirjavaliot
Vuoden 2005 Kirjavaliot

SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

Suomen kirjataiteen komitean tavoitteena on kiinnittää sekä kirjatuotannon eri vaiheisiin osallistuvien että lukijoiden huomio kirjoihin kirjataiteellisena kokonaisuutena. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea pyrkii löytämään teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin lähtökohtana on graafinen kokonaissuunnittelu alkaen typografiasta ja päätyen valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaiteen ohella komitea arvostaa tuoreita, uutta luovia ratkaisuja.

Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuosittain vuoden kauneimpien suomalaisten kirjojen kokoelman Kauneimmat kirjat. Yksi kirjoista palkitaan Kaunein kirja -arvonimellä. Omana ryhmänään valitaan vuoden onnistuneimmat suojapäällykset.

Palkittujen kirjojen suunittelijoille, kustantajille, kirjapainoille ja muille tuotantolaitoksille jaetaan kunniakirjat.

Suomen kirjataiteen komitea toimii Suomen Kirjasäätiön yhteydessä. Komitean puheenjohtaja on filosofian maisteri Tuula Isoniemi ja kirjastosihteeri Helena Helander. Kirjojen arviointi ja kauneimpien kirjojen valinta on laajapohjaista. Työvaliokunta arvioi komitealle lähetetyt kirjat ja esittelee ne "suurelle raadille", joka päättää kauneimpien kirjojen valikoimasta. Työvaliokuntaan kuuluvat graafinen suunnittelija Hannu Hyrske, Kuvittajat ry, graafinen suunnittelija Teemu Lipasti, EVTK Muotoiluinstituutti ja graafinen suunnittelija Minna Luoma, Grafia ry. "Suuren raadin" työskentelyyn osallistuu toistakymmentä kirja- ja graafisen alan järjestöä ja laitosta, mm. Bibliofiilien Seura, Kansalliskirjasto, Lahden muotoiluinstituutti, Suomen Kirjastoseura ja Taideteollinen korkeakoulu.

Kauneimmat kirjat -kokoelma on esillä Suomessa mm. kirjastoissa ja kirjamessuilla sekä ulkomailla kansainvälisissä näyttelyissä ja kilpailuissa. Frankfurtissa "Best book design from all over the world 2006" -kilpailussa palkittiin pronssimitalilla Matti Hagelbergin sarjakuvateos Kekkonen. Kilpailuun otti osaa 34 maata.

Pohjoismaissa vuoden kauneimmat kirjat on valittu jo 1940-luvulta lähtien. Myös useissa muissa Euroopan maissa sekä mm. Kanadassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Egyptissä, Japanissa ja Kolumbiassa valitaan kauneimmat kirjat.

Suomessa vuoden kauneimmat kirjat on valittu yli 60 vuotta. Vuonna 1970 alettiin käyttää nimitystä Kirjavaliot ja vuonna 2007 palattiin jälleen nimeen Vuoden kauneimmat kirjat.

Vuoden kauneimmat kirjat 2007 julkistetaan 13.3.2008.

 

Sivun yläosaan