Etusivulle
Kirjavaliot Ilmoita kirja Arvosteluperiaatteet Tuomaristo FAQ Svenska
English
 
 
Vuoden kaunein kirja
Kaunokirjallisuus
Lasten ja nuorten kirjat
Tietokirjat
Kuvateokset
Kannet
 
Vuoden 2005 Kirjavaliot
Vuoden 2003 Kirjavaliot
Vuoden 2004 Kirjavaliot
Vuoden 2005 Kirjavaliot

 

VUODEN 2006 KAUNEIMMAT KIRJAT VALITTU

Viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi on valittu Bo Carpelanin ja Pentti Sammallahden Staden – Kaupunki. Suomen kirjataiteen komitea on nimennyt Vuoden kauneimpien kirjojen -kokoelmaan lisäksi 16 muuta teosta, joista suurin osa on tietokirjoja.

Suomen Kirjataiteen komitea on kirjoja palkitessaan kiinnittänyt huomiota niiden typografiaan, materiaaleihin, tekniseen toteutukseen, taittoon sekä sisällön ja suunnittelun tasapainoon. Komitealle saapui yhteensä 238 viime vuonna ilmestynyttä kirjaa. Lähes puolet näistä oli tietokirjoja, loput kaunokirjallisuutta, lastenkirjoja ja oppikirjoja. Kirjoja lähetti 54 kustantajaa ja kirjojen julkaisijaa. Yleiskustantajien lisäksi komitea sai arvioitavaksi kirjoja noin 20 pien- ja erikoiskustantajalta sekä niiden lisäksi mm. museoiden, säätiöiden, yritysten ja yhdistysten julkaisemia teoksia. Tämä osoittaa, että Suomessa on laajlti halua ja jopa intohimoa sellaisten kirjojen toteutukseen, joissa sisältö, suunnittelu ja tekninen toteutus ovat korkealaatuisia ja tasapainoisia.

Yllättävän monessa komitealle lähetetyssä kirjassa näkyi silti puutteita ja jopa huolimattomuutta. Jopa laadukkaissa kirjoissa oli virheitä kirjasuunnittelussa. Graafikoiden ja muiden kirjan tekijöiden vuoropuhelu ei tunnu aina toimivan. Aistinvarainen havainto voitaisiin nostaa kunniaan, tunnusteltaisiin papereita, kartonkia ja maisteltaisiin fontteja. Mutta monissa teoksissa on kuitenkin kirjan ajatus ulkoasun ja sisällön ykseydestä toteutunut.

Kaunein: pieni suuri kirja!
Vuoden kauneimmaksi kirjaksi valittiin raadin yksimielisellä päätöksellä Pentti Sammallahden ja Bo Carpelanin Staden – Kaupunki. Sammallahden valokuvat Helsingistä Carpelanin tekstin kanssa muodostavat ehjän kokonaisuuden. Hienostuneesta typografiasta ja kuvista syntyy harmoninen kokonaisuus. Pieni suuri kirja! Kirjan päällyksen ja sidoksen muotoilija on Pentti Sammallahti. Hän on myös suunnitellut teoksen graafisen asun yhdessä Martti Lundströmin kanssa. Vuoden kauneimmat kirjat -kokoelmaan valikoitui kauneimman lisäksi 16 kirjaa. Kokoelmassa on kaksi lastenkirjaa, Riitta Jalosen Revontulilumi ja Tomi Kontion Lehmä, jonka kyljessä oli luukku. Kummassakin teoksessa kirjailijan, kuvittajan ja taittajan yhteistyö on saumatonta.

Kaunokirjallisuutta edustaa Arto Mellerin Runot, jonka ulkoasu jo kertoo tekijän runoilijanlaadusta. Poikkeuksellisesti ja yllätyksenäkin palkituista tietokirjoista kaksi oli väitöskirjaa, Susanna Helken Nanookin jälki ja Helena Leppäsen Muotoilija ja toinen, jotka ovat ulkoasultaan tinkimättömän moderneja ja typografialtaan helppolukuisia. Kaksi museoiden julkaisemaa teosta, Kiasman Ars06 ja Emman Timo Kelaranta: The Quiets edustavat kirjasuunnittelun herkkupaloja. Marjukka Vainion omakustanne Maan valoa on runollinen valokuvateos, joka raadin mielestä edustaa taidekirjojen aatelia. Näiden lisäksi palkittiin kahdeksan muuta tietokirjaa. Seitsemän kirjaa sai kunniakirjat vuoden parhaasta kirjankannesta. Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmat kirjat jo yli 60 vuotta. Komitea toimii Suomen Kirjasäätiön yhteydessä. Sen työskentelyyn osallistuu toistakymmentä kirja- ja graafisen alan järjestöä ja laitosta.

Tuula Isoniemi, Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja,
puh. 0500-841937, e-mail: tuula.isoniemi@welho.com
www.kauneinkirja.fi

Pressikuvat - lataa tästä koneellesi (Zip-tiedosto)
Pressikuvien koko n. 8cm x 15cm, rgb, 300 dpi.
Valokuvaaja: Antti Huittinen
Tarvitessasi suurempia kuvatiedostoja ota yhteys info(at)kauneinkirja.fi

Sivun yläosaan