Vuoden kauneimmat kirjat
Suomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryFaqYhteystiedot
SvenskaEnglish

KAKSI KAUNEINTA KIRJAA

Viime vuoden kauneimmaksi kirjaksi on valittu poikkeuksellisesti kaksi kirjaa. Nämä kirjat edustavat Suomen kirjataiteen komitean mielestä kirjataiteellisena kokonaisuutena hyvin sekä tätä päivää että tulevaisuutta. Komitea valitsi Vuoden kauneimmat kirjat 2007 -kokoelmaan yhteensä 24 teosta ja teossarjaa. Ne palkittiin kunniakirjoilla. Vuoden onnistuneimmat kirjankannet -kunniakirjan sai seitsemän kirjaa.

Toinen kauneimmista on Anders Carpelanin suunnittelema Erik Kruskopfin kirja Apollon i Daphnes famn - Om Göran Schildts konstsyn. Toinen on Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun opiskelijoiden toteuttama ja Sakke Yrjölän toimittama teos Luonnoskirja - The Sketchbook.

Suomen kirjataiteen komitea on aina arvostanut klassista kirjapainotaitoa sekä sen ohella tuoreita, uutta luovia ratkaisuja. Kaksi kirjaa edusti oivallisesti kirjataiteellisten näkemysten ääripäitä. Kirjat olivat loppuun asti tasaväkisesti kilpailemassa kauneimman tittelistä. Suomalaisen korkeatasoisen kirjapainotaidon ja 150 vuotta täyttävän Suomen Kustannusyhdistyksen kunniaksi päätettiin valita kaksi kauneinta kirjaa. Apollon i Daphnes famn edustaa komeasti eurooppalaisen kirjataiteen klassista alati uudistuvaa perinnettä. Luonnoskirja vakuuttaa, että kirjataide voi olla oman aikansa vahva tulkki ja samalla katse tulevaisuuteen.

Kirjasarjat nousussa

Komitea on kirjoja palkitessaan kiinnittänyt huomiota muun muassa niiden typografiaan, materiaaleihin, tekniseen toteutukseen, taittoon sekä sisällön ja suunnittelun tasapainoon.

Vuoden kauneimmat kirjat -kokoelmassa on kahden kauneimman lisäksi 22 kirjaa. Eniten on tietokirjoja, kaksi kaunokirjallista teosta, kolme lastenkirjaa ja kolme kirjasarjaa. Kokoelmassa on kuudentoista eri kustantajan tai julkaisijan teoksia.

Yksi graafinen suunnittelija, Anders Carpelan on suunnitellut kaksi palkituista kirjoista, kauneimman lisäksi Arne Toftegaard PederseninUrbana odysséer - Helsingfors, staden och 1910-talets finlandssvenska prosa.

Komitea totesi, että kirjasarjojen suunnittelussa on tapahtumassa harppauksellinen muutos parempaan suuntaan. Komitea palkitsikin kolme kirjasarjaa. Tiina Palokosken suunnitteleman ja kuvittaman Keskiyön kirjaston sidosasu on tyylikäs ja synkänhieno, mikä sopii kauhun ja pahuuden klassikoille. Jani Pulkan suunnittelema ja Jukka Pylvään kuvittama seitsemän kielen Peruskielioppi- ja harjoituskirjasarja on erinomainen haastaja oppikirjan suunnittelijoille. Mika Tuomisen suunnittelema Arto Salmisen Kootut teokset on rajujen romaaninen tyylikäs kokonaisuus.

Taidekirjoista omaperäisin on graafisten suunnittelijoiden Annemari Hietasen ja Marko Turusen toteuttama Katja Tukiaisen Works. Kaikki kirjassa on tehty käsin, jopa teksti. Kirjan kustantaja, pienkustantaja Daada sanoo julkaisevansa painotuotteiksi naamioituja taideteoksia. Onnistui!

Kirjoja kunnianhimoisesti ja rakkaudella

Vuoden kauneimmat kirjat 2007 -kokoelma on suurempi kuin edellisenä vuonna. Komitean mukaan kirjojen kokonaissuunnittelu on selkeästi parantunut. Monien arvioitavaksi lähetettyjen kirjojen graafinen suunnittelu ja tekninen valmistus oli toteutettu kunnianhimoisesti ja rakkaudella. Tosin edelleen näkyi myös virheitä ja huolimattomuutta.

Komitealle saapui yhteensä 203 viime vuonna julkaistua kirjaa, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, lastenkirjoja ja oppikirjoja. Kirjoja lähetti 65 kustantajaa ja julkaisijaa. Näistä alle puolet oli Suomen Kustannusyhdistyksen jäseniä, muut olivat pieniä, kirjan pari vuodessa julkaisevia erikoiskustantajia, museoita, yrityksiä ja yhdistyksiä. Suomessa on halua, taitoa ja jopa intohimoa tehdä kauniita kirjoja.

Viron ja Suomen kauneimmat kirjat näyttelyssä

Suomen ja Viron Kauneimmat kirjat 2007 -näyttely on Kansalliskirjastossa 14.3.-19.4. Suomen Vuoden kauneimmat kirjat -kokoelma on esillä myöhemmin muissakin kirjastoissa ja kirjamessuilla.

Ulkomailla kokoelma on kansainvälisissä näyttelyissä mm. Suomen Instituutissa Tukholmassa, Tarton yliopiston kirjastossa, Viron taideakatemiassa Tallinnassa, Leipzigin ja Frankfurtin kirjamessuilla sekä Best book design from all over the World -kilpailussa, johon osallistuu 33 maata.

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmat kirjat vuodesta 1946 lähtien. Komitea toimii Suomen Kirjasäätiön yhteydessä. Komitean työskentelyyn osallistuu kuudentoista kirja- ja graafisen alan järjestön ja laitoksen edustajia.

LISÄTIETOJA JA KUVIA:

Tuula Isoniemi, Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja
0500-841937, tuula.isoniemi (at) welho.com

PRESSIKUVAT:
Lataa tästä koneellesi (23.3 mt, Zip-tiedosto)

Anders Carpelanin kuvat © Lena Malm
Sketchbook-työryhmän kuvat © Salla Kirjalainen
Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

LISÄTIETOJA:
Tuula Isoniemi, Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja
0500-841937, tuula.isoniemi (at) welho.com

Kuvia Luonnoskirjasta:
http://www.graafinen.org/sketchbook/pressi/