De vackraste böckerna
Kommittén för finlands bokkonstSänd in bokenBedömningsprinciperJurynFaqKontakt
SuomiEnglish

Årets vackraste böcker har utsetts

Årets vackraste bok 2008 är en samling recept från 1700- och 1800-talet: Jouni Kuurnes Louhisaaren linnan talousreseptit (Villnäs slotts hushållsbok). För bokens grafiska formgivning står Pekka Krankka. Kommittén för Finlands bokkonst var enig i sitt val.

Boken består av ett intressant gammalt material som har publicerats i ett förnämligt och omsorgsfullt formgivet verk som sitter väl i tiden. I sin motivering konstaterar kommittén att boken är en skönhet som det är svårt att finna några fel i. Formatet är traditionellt och typografin i harmoni med ämnet.

Originalet är en handskriven bok med recept och goda råd för hushållet från perioden 1770-1850 som påträffats i Villnäs slotts arkiv. Anteckningarna är gjorda av invånarna i Villnäs slott, bl.a. greve Carl Erik Mannerheim och hans hustru. Carl Erik Mannerheim var marskalk C.G. Mannerheims farfars far.

Rekordmånga vackra böcker

Kommittén valde utöver vinnaren 29 böcker eller bokserier till samlingen Årets vackraste böcker 2008, vilket är betydligt fler än föregående år. Diplom för årets bästa bokomslag gavs till 12 böcker.

Enligt kommittén har formgivningen av bokverk blivit bättre. Vi har många begåvade grafiska formgivare och boktryckarkonsten i Finland håller hög klass. Årligen publiceras ett stort antal böcker som är mycket ambitiösa till innehåll och form.

Kommittén har åter en gång försökt hitta verk där form och innehåll stöder varandra så väl som möjligt. Utgångspunkten för bedömningen har varit hela den grafiska formgivningen från typografi till det färdiga tryckalstret. Kommittén har också fäst uppmärksamhet på balansen mellan innehåll och form när pristagarna utsågs.

Sammanlagt 196 böcker från fjolårets utgivning deltog bedömningen: skönlitteratur, facklitteratur, barnböcker och läroböcker. Böcker sändes in av 72 förlag och utgivare. Cirka hälften var egentliga förlag, de övriga utgivarna var museer, stiftelser, företag och föreningar. Några böcker var utgivna på eget förlag.

Förstklassiga barnböcker och bildverk

Den förstklassiga formgivningen och boktryckarkonsten tycks under de senaste åren ha koncentrerats till böcker som också till innehållet är ovanligt högklassiga. Kommittén gläder sig över de viktiga och ambitiösa bokverken.

Jaakko Ollikainen har fångat Claude Simons anda i formgivningen av nobelistens sista roman Raitiotie (Le tramway). Martti Ruokonens grafiska formgivning av Katu kadulta taivaaseen är en fin hyllning till den spanska dikten. Ruokonen är också upphovsman till två av de nu prisbelönta bokomslagen.

Det fanns många barnböcker med illustrationer av finländska begåvade illustratörer och högklassig grafisk formgivning. Kommittén valde tre pristagare bland barnböckerna. Marika Maijala har gjort de expressiva illustrationerna och en finstämd typografi till Hannu Mäkeläs Vauvaunia. Markus Pyörälä har formgivit ett lockade paket till Eduard Uspenskis berättelser om Farbror Fedja. Pyörälä har också formgivit två av de prisbelönta bokomslagen. Erika Kallasmaas skickliga och originella illustrationer till Yökyöpelit är omsorgsfullt grafiskt förverkligade.

Fotografiböckernas nivå var mycket hög. Kommittén belönade två bildverk som är i mästarklass både när det gäller bildernas dramaturgi och trycket: boken med Arno Rafael Minkkinens fotografier som formgivits av Perttu Lämsä, och Hannes Heikuras fotografibok som formgivits av Jorma Hinkka.

Att ge ut inhemska konstböcker är en värdefull prestation i sig. Till konstböckernas adel hör Anu Tuominens bok om Tuominens egen konst utgiven på eget förlag. Tuominen står också tillsammans med Maria Mitrunen för den grafiska formgivningen. Timo Numminen har formgivit en bok om konstnären Howard Smith som påminner om konstnären själv, och Jari Karppanens luftiga layout andas respekt för konstnären Martti Aihas verk i boken med samma namn.

För första gången ingår en tecknad serie i samlingen av prisbelönta böcker. Serien är gjord av Kaisa och Christoffer Leka.

Utöver Markus Pyörälä och Martti Ruokonen har också Anders Carpelan formgivit flera av de böcker som nu belönas. Carpelan får pris för två förnämliga verk, boken om Maire Gullichsen och Lars Huldéns bok, samt ett bokomslag. Också Minna Luoma och dog design får pris för två böcker.

Finlands och Estlands vackraste i Nationalbiblioteket

Utställningen Finlands och Estlands vackraste böcker 2008 visas i Nationalbiblioteket 13 mars - 20 april. Samlingen med Finlands vackraste böcker, Årets vackraste böcker 2008 visas senare också i andra bibliotek och på bokmässor.

Samlingen kommer att visas utomlands, bl.a. i Finlands instituts bibliotek i Stockholm, universitetsbiblioteket i Tartu, Estlands konstakademi i Tallinn, bokmässan i Frankfurt och bokmässan i Leipzig, och kommer att delta i tävlingen Best book design from all over the World med deltagare från 33 länder.

Kommittén för Finlands bokkonst har valt Årets vackraste böcker sedan 1946. Kommittén fungerar i samband med Finlands Bokstiftelse. Femton representanter för organisationer och institutioner i bokbranschen och den grafiska sektorn deltar i kommitténs arbete.

YTTERLIGARE INFORMATION OCH BILDER:
Tuula Isoniemi, ordförande för Kommittén för Finlands bokkonst
0500-841937, tuula.isoniemi@welho.com

Pressfoton:
ladda ned härifrån i din dator (20Mb, Zip-fil)

Bilder i böckerna © Antti Huittinen