Vuoden kauneimmat kirjat
Etusivu Suomen kirjataiteen komitea Ilmoita kirja Mitä arvioidaan Jury Tiedotteet Pressikuvat Yhteystiedot

Vuoden kauneimmat kirjat

8.3.2012

Vuoden kauneimmat kirjat 2011 on valittu. Suomen kirjataiteen komitea palkitsi perinteisellä Vuoden kaunein kirja -arvonimellä Harry Salmenniementeoksen Runojä, jonka graafinen suunnittelija on Markus Pyörälä.

Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnon sai 24 kirjaa tai kirjasarjaa. Lisäksi palkittiin kymmenen kauneinta kirjankantta.

Vuoden kauneimmasta kirjasta Runojä Kirjataiteen komitea toteaa muun muassa: "Tämän päivän runot luovat runokirjan uuden muodon. Kannessa on läsnä kaikki aistit, kuten runoissakin. Proosarunojen sisäinen typografia jäsentää, yllättää, houkuttaa ja vie nautinnollisesti harhaan."

Mielenkiintoista myös kirjataiteellisesti on uuden runouden kukoistus. Sen monimuotoinen runomaailma on vetänyt teknisen toteutuksen ja graafisen suunnittelun mukaan runoilijan taiteelliseen seikkailuun. Kauneimman kirjan lisäksi toinenkin runoteos palkittiin. Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnon sai Mikael Bryggerin, Henriikka Tavin ja IC-98:n Tekstinauhoja. Sen graafinen suunnittelija on
Patrik Söderlund.


Proosaa ja lastenkirjoja

Proosateoksia palkittiin neljä. Niiden levollista leipätekstiä, yllätyksellisyyttä ja tehokasta typografiaa kiitettiin. Muun muassa Martti Ruokosen suunnittelemasta Rosa Liksomin kirjasta Hytti nro 6 todetaan: "Harmoninen formaatti ja ammattitaidolla valittu typografia ovat raikkaasti tätä päivää. Kuvakoosteet liepeellisissä sisäkansissa avaavat ikkunan neuvostoaikaan - eivät kuvita tekstiä vaan tunnelmaa."

Neljä lastenkirjaa sai Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnon. Esimerkiksi Linda Bondestamin suunnittelema ja kuvittama Minna Lindebergin kirja Allan och Udo on perustelujen mukaan anarkistinen teos: "Sisäkansien renessanssihenkinen kukkakuvio yhdistettynä riiviömäiseen kollaasikuvitukseen on epäsovinnaisuudessaan kiehtova."

Taidetta ja tietoa

Komitea on saanut yhä lisääntyvässä määrin arvioitavakseen taidekirjoja. On varsin luonnollista, että tasokas taide kannustaa kunniahimoiseen graafiseen suunnitteluun ja ulkoasuun. Taidekirjoja palkittiin kahdeksan. Jari Karppasen suunnittelema teos Silja Rantasesta on yksi niistä. "Siinä on kaikki hyvän taidekirjan elementit ja vielä vähän ekstraa: julisteeksi avautuva suojapaperi, tuplana avautuvia sisäsivuja, hienostunut kluuttti."

Eri alojen tietokirjoja palkittiin viisi. Esimerkiksi Camilla Pentin suunnittelema Sofia Häggmanin Alldeles hemlikt - Georg August Wallins Egypten 1843 - 1845 on saanut hienon ulkoasun. "Painojälkeä voi vain ihailla. Värimaailma on harmonista, paperi miellyttävää ja typografia vivahteikasta."


Kirjanen vuoden kauneimmista kirjoista

Suomen kirjataiteen komitea sai arvioitavakseen kustantajilta, museoilta, oppilaitoksilta sekä yhteisöiltä ja yksityisiltä henkilöiltä 203 vuonna 2011 ilmestynyttä kirjaa.

Suomen kirjataiteen komitea julkaisee maaliskuussa kirjasen nimeltään Vuoden kauneimmat kirjat 2011 - The Most Beautiful Finnish Books 2011. Siinä esitellään kuvin ja perusteluin Vuoden kaunein kirja ja Kirjataiteen kaunis kirja - palkinnon saaneet teokset. Kirjanen ei ole myynnissä, mutta se on esillä Vuoden kauneimmat kirjat -näyttelyissä.

Nyt palkitut teokset ovat näytteillä Kansalliskirjaston Agricola-huoneessa 2.5. asti ja sen jälkeen muualla Suomessa ja ulkomailla. Vuoden kauneimmat kirjat valitaan yli 30:ssä maassa.

Suomen kirjataiteen komitea aloitti toimintansa vuonna 1947. Sen tarkoituksena on lisätä kirjojen arvostusta kirjataiteellisina kokonaisuuksina, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin.

Suomen Messusäätiö tukee vuosittaisella apurahalla Suomen kirjataiteen komitean toimintaa. Kansalliskirjasto on ollut perustamisesta lähtien aktiivisesti mukana komitean toiminnassa.


Lisätietoja
Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja

Tuula Isoniemi
Uudenmaankatu 26 A 2 a
00120 Helsinki
Puh. +358 (0)500 841 937

Pressikuvat
www.kauneinkirja.fi/pressikuvat
Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

Aiemmat tiedotteet

/ YLÖSTiedotteet