Vuoden kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

Kauneimmat kirjat valittu

14.3.2013

Vuoden kauneimmat kirjat 2012 on valittu. Suomen kirjataiteen komitea palkitsi Kirjataiteen vuoden kaunein kirja -arvonimellä Jaakko Yli-Juonikkaan romaanin Neuromaani. Teoksen graafinen suunnittelija on Markus Pyörälä. Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnon sai 24 kirjaa tai kirjasarjaa. Lisäksi palkittiin kymmenen onnistuneinta kirjankantta.

Kirjataiteen komitea toteaa vuoden kauneimmasta kirjasta muun muassa: "Neuromaani on hämmästyttävän ja häikäisevän omaperäinen kokonaisuus. Se hämää lukijaansa jo nimellään, ja genrerajoja haastava teos on saanut arvoisensa muodon."

Kaunis kirja vaatii tekijöiltään innostusta, herkkävireisyyttä ja monialaista ammatillista osaamista. Se vaatii kirjailijan, kustantajan, graafikon, painon ja sitomon saumatonta yhteistyötä. Kun kaikki kirjan tekemiseen kuuluvat osa-alueet ovat yhteisymmärryksessä, syntyy hallittu ja kaunis kokonaisuus. Kaikki vuoden kauneimpien kirjojen tekemiseen osallistuneet tahot palkittiin kunniakirjalla.

Omaperäisiä runo- ja proosateoksia

Ilahduttavaa on, että visuaalisuus ja uudenlaiset ratkaisut on valjastettu myös proosan ja runon käyttöön. Viime aikoina on nähty myös joitakin esimerkkejä siitä, että on haettu uusia ratkaisuja rikkomalla perinteisiä raja-aitoja.

Kirjailijan ja graafikon yhteistyö voi olla niin läheistä ja toisiaan tukevaa, että molemmat ovat tasavertaisia tekijöitä. Hyvänä esimerkkinä tästä on runoteos Kuka ampui Ötzin? "Teksti, taitto ja kuvitus keskustelevat, hajaantuvat, matelevat, karkaavat - laajenevat universumiksi." Teoksen toinen tekijä on kirjailija Vesa Haapala ja toinen graafinen suunnittelija Markus Pyörälä.

Kiehtovia kontrasteja ja visuaalisuutta tarjoavat myös Jenni Saaren suunnittelema Veera Antsalon runoteos Sähkökatkoksen aikaan ja Emma Strömbergin suunnittelema Kaj Korkea-ahon romaani Gräset är mörkare på andra sidan.

Kirjan henki ja sisältö näkyy monien teosten ulkoasussa. Esimerkiksi Elina Warsta on oivaltavasti suunnitellut Aki Ollikaisen romaanin Nälkävuosi vuosiensa näköiseksi. "Ajan henkeä noudattelevat materiaalivalinnat ja typografia luovat niukkuuden tunnelman."

Taidetta ja tietoa

Taidekirjoissa ei ole aivan harvinaista, että taiteilija osallistuu myös kirjan graafiseen suunnitteluun. Vuoden nuori taiteilija Ari Pelkonen on itse ollut hänestä kertovan teoksen suunnittelija yhdessä graafinen suunnittelija Liisa Sepon kanssa. "Jykevän kantikasta kirjaa ei hevin malta avata, koska pelkästään kannen koskettelu ja katselu tuottaa nautintoa."

Parhaimmillaan taidekirja antaa taideteosten elää. Hyvänä esimerkkinä tästä on Patrik Söderlundin suunnittelema teos Elina Merenmies - Salaista iloa. "Isossa sivukoossa taitto hengittää ja rauhallinen typografia antaa kuvien puhua."

Palkittujen tietokirjojen aihealue on laaja ja kirjataiteelliset ansiot moninaisia. Timo Nummisen suunnittelema Valdemar Melangon Puistohomot -teoksen "visuaaliset keinot luovat taiten mielikuvia viranomaisraporttien vähän tylystäkin estetiikasta". Markus Itkonen on onnistunut luomaan Rainer Knapasin Kansalliskirjaston monisatavuotisesta historiasta harmonisen ja elävän kirjan.

Lastenkirjat ovat täynnä yllätyksiä. Esimerkkinä kahden graafisen suunnittelijan Marika Maijalan ja Réka Királyn riemukas lastenkirja Lunta sataa, Lupo!

Runoteoksia ja romaaneja palkittiin kuusi, taide- ja valokuvateoksia viisi. Niinikään palkittiin viisi tietokirjaa ja viisi lastenkirjaa. Lisäksi palkittujen joukossa oli kaksi sarjakuvateosta, yksi oppikirja ja yksi kirjasarja.

Kirjanen vuoden kauneimmista kirjoista

Kirjataiteen komitea julkaisi toisen kerran kirjasen vuoden kauneimmista kirjoista, Vuoden kauneimmat kirjat 2012 - The Most Beautiful Finnish Books 2012. Se ei ole myynnissä, vaan se jaetaan kirjojen tekijöille sekä alan yrityksille ja järjestöille. Kirjanen toimi myös näyttelyluettelona kotimaisissa ja ulkomaisissa näyttelyissä.

Suomen kirjataiteen komitea sai arvioitavakseen 231 kirjaa. Kirjoja lähettivät niin suuret kuin pienet kustantajat, museot, säätiöt, yritykset ja yksityiset henkilöt.

Kilpailuun osallistuvien kirjojen on keskeisiltä osiltaan oltava suomalaisia. Suomen kirjataiteen komitea ry:n hallitus päätti syksyllä 2012, että kilpailuun voi osallistua myös sellainen kirja, joka on painettu ulkomailla. Tässä noudatettiin kansainvälistä käytäntöä. Kirjataiteen komitea arvostaa suomalaista korkeatasoista kirjapainotyötä ja uskoo, että suomalainen laatu kestää kilpailussa.

Suomen ja Viron kauneimmat kirjat 2012 -näyttely on Kansalliskirjaston kahvilassa ja Agricola-huoneessa 23.5. asti. Sen jälkeen Suomen kauneimmat kirjat ovat näyttelyissä muualla Suomessa ja ulkomailla. Vuoden kauneimmat kirjat valitaan yli 30:ssä maassa.


Lisätietoja
Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja

Tuula Isoniemi
Uudenmaankatu 26 A 2 a
00120 Helsinki
Puh. +358 (0)500 841 937

Pressikuvat
www.kauneinkirja.fi/pressikuvat
Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

Aiemmat tiedotteet

/ YLÖSTiedotteet