Vuoden kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

Vuoden 2014 kauneimmat kirjat valittu

Taidekirjasta vuoden kaunein kirja

12.3.2015

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Antti Linnovaaran, Pilvi Kalhaman, Andreas Schlaegelin ja Mika Hannulan teoksen Tuomas A. Laitinen - Fundamental Matter. Vuoden kauneimmat kirjat 2014 -kokoelmaan valittiin sen lisäksi 24 muuta kirjaa. Teokset palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin viisi kirjaa.

Vuoden kauneimman kirjan graafisen suunnittelun teki Pekka Toivonen (Kasino Creative Studio). Palkintolautakunta kehuu toteutusta tinkimättömäksi taidonnäytteeksi: "Kaikki kirjataiteeseen sisältyvät valinnat on valjastettu tulkitsemaan sisältöä. Taiton ja typografian kurinalaisuus, synkän kuvamaailman anteeksipyytelemätön mustuus, teoskuvien dramaturgia ja materiaalivalinnat puhuvat kaikki samaa ankaranrunollista kieltä. Taiteilijan teemat tiivistyvät kannen ratkaisuissa sekä siihen piilotetussa yllätyksessä. Kirjan graafista muotoilua voi sanoa itsenäiseksi teokseksi, joka nousee omalle kiertoradalleen. Silti sen keskipiste on aina ja vääjäämättä Tuomas A. Laitinen.

Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 211 kirjaa, enemmän kuin edellisenä vuonna. Pääosa kisaan lähetyistä kirjoista tuli ammattikustantajilta, mutta sen lisäksi myös monilta muilta tahoilta: museoilta, säätiöiltä, oppilaitoksilta ja yksityisiltä henkilöiltä. Kustantamokenttä on laaja ja laadukas.

Kauneimman kirjan palkinnon voittajan lisäksi tämänvuotisista kirjoista nousee esiin helsinkiläinen graafikko Jussi Karjalainen. Hän keräsi kaksi kunniakirjaa graafisesta suunnittelusta ja yhden kirjankannesta. "Kannen väriskaala, syksyn kauniit värit pakottaa tarttumaan kirjaan, samoin tittelissä ja lukujen alussa käytetty kekseliäs, "kirsimainen" kirjasin. Vihreän eri sävyjen ja kuparinruskean tyyntä tanssia. Huolellisen suunnittelutyön kruunaa kansipaperin sisältä löytyvä pikkujuliste kirjailijan tuotannosta", todetaan esimerkiksi suunnittelusta Leena Kirstinän teokseen Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa. Karjalainen teki myös suunnittelun Juan Rulfon Pedro Páramo/Tasanko liekeissä -teokseen ja kannen Marisha Rasi-Koskisen Vaaleanpunaisen mereen.

Vuoden kauneimmat kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Kolmenkymmenen maan kauneimmat kirjat (yhteensä 585 kirjaa) ovat esillä Leipzigin kirjamessuilla 12.-15.3.2015. Suomesta ovat mukana Vuoden kauneimmat kirjat 2013. Voittajat julkistetaan 13. maaliskuuta.

Lisätietoja
Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja
Ville Hänninen
Puh. 050 341 6715
villevhanninen@gmail.com

Pressikuvat

Vuoden 2014 kauneimmat kirjat

Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

Aiemmat tiedotteet

/ YLÖSTiedotteet