Vuoden kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

Vuoden 2015 kauneimmat kirjat valittu

Kalevalasta vuoden kaunein kirja


17.3.2016

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaiseman teoksen Kalevala ja opas sen lukemiseen. Vuoden kauneimmat kirjat 2015 -kokoelmaan valittiin sen lisäksi 24 muuta kirjaa. Teokset palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin viisi kirjaa.

Vuoden kauneimman kirjan graafisen suunnittelun teki Sanna-Reeta Meilahti. Teos hurmasi raadit välittömästi: ??"Tämä versio kansalliseepoksestamme on arvokas olematta pompöösi ja vähäeleinen olematta kuivakas. Se tuntuu samanaikaisesti sekä perinteitä kunnioittavalta että raikkaalta. ?Mukavan käteensopivassa kirjassa sivun reunan punainen ornamenttikuvio erottaa varsinaisen Kalevalan sen lopussa olevasta lukuoppaasta. Kirjan kaikki ratkaisut tukevat käsikirjamaista muotoa. Kansi on lähestyttävä ja heti esilehdiltä aukeaa juonta selventävä kartta, joka liittää Kalevalan osaksi fantasiakirjallisuuden jatkumoa.

Sisäsivujen kaunis ja loppuun saakka tarkoin huoliteltu typografia tekee lukemisesta soljuvaa. Punaista lisäväriä on käytetty taiten ja harkitusti tuomaan sivuille valoa ja eloa. Näin klassikosta voi karistaa pölyt tyylikkäästi ja olennaista hälventämättä."??Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 194 kirjaa. Pääosa kisaan lähetyistä kirjoista tuli ammattikustantajilta, mutta sen lisäksi myös monilta muilta tahoilta: museoilta, säätiöiltä, oppilaitoksilta ja yksityisiltä henkilöiltä. Palkituissa kirjoissa oli edustettuna harvinaisen moni kustantaja.

Kauneimman kirjan palkinnon voittajan lisäksi tämänvuotisisesta kirjasadosta nousee esiin kokkolalainen Elina Warsta. Hän sai neljä kunniakirjaa. Yksi tuli Warstan kuvittamasta ja suunnittelemasta lastenkirjasta Koira nimeltään kissa (teksti Tomi Kontio, kustantaja Teos), jonka voima on "hallituissa väreissä, kuvakerronnan soljuvassa vaihtelevuudessa". Lisäksi Warsta palkittiin kansista teoksiin: Kari Hotakaisen Henkireikä (Siltala), Lauri Mäkisen Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (Siltala), Sari Pöyliön Ihmisen veri (Atena Kustannus).

Vuoden kauneimmat kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Kolmenkymmenen maan kauneimmat kirjat ovat esillä Leipzigin kirjamessuilla 17.-20.3.2016. Suomesta ovat mukana Vuoden kauneimmat kirjat 2014.


Lisätietoja
Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja
Ville Hänninen
Puh. 050 341 6715
villevhanninen@gmail.com

Pressikuvat

www.kauneinkirja.fi/pressikuvat

Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

/ YLÖSTiedotteet