Kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

Suomen kirjataiteen komitea ry, julkaisuvapaa 13.3.2019 klo 12.00


Vuoden 2018 kauneimmat kirjat on valittu

Kaunein kirja 2018: Ohikuljetut

Kauneimman kirjan arvonimen saa tänä vuonna konstailematon mutta koskettava Kimmo Oksasen ja Heidi Piiroisen Ohikuljetut - Erään kerjäläisperheen tarina (WSOY). Kirjan ulkoasun on suunnitellut Johannes Nieminen. Kirjassa raatia viehättivät kokonaisvaikutelma, suunnittelun tarkoituksenmukaisuus ja kirjaesineen muotoilun sopivuus aiheeseen. Kokonaisuus puhuu samaa kieltä kirjan sisällön kanssa: kaikkiin kirjoihin eivät sovi kultafolio ja kovat kannet. Viesti on voimakas, kun sen välittämisen keinot ovat oikeat.

Kauneimmat kirjat 2018 -kokoelmaan valittiin yhteensä 25 kirjaa. Valikoimassa pyrittiin monipuolisuuteen sekä lajityyppien että suunnitteluratkaisujen osalta: klassisen kirjasuunnittelun ohella kokoelmassa on rajoja rikkovia, konventioista poikkeavia näkemyksiä ja toteutustapoja. Lisäksi Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin 11 onnistuneinta kantta.

Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 182 kirjaa. Kilpailun sato oli tasoltaan ilahduttavan korkea. Monet kilpailuun lähetetyt kirjat olivat pieteetillä suunniteltuja esineitä, joiden materiaaleihin ja taktiilisiin ominaisuuksiin oli kiinnitetty erityistä huomiota.

Kauneimmat kirjat 2018 osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Teokset ovat myös esillä Leipzigin kirjamessuilla vuosittain. Kilpailun järjestämistä tukevat Suomen Messusäätiö ja Otavan kirjasäätiö.

Julkistustilaisuus & näyttelyn avaus

Kauneimmat kirjat 2018 julkistamistilaisuus pidetään keskiviikkona 13.3.2019 klo 12. Kansalliskirjaston Kupolisali, Unioninkatu 36, Helsinki. Tilaisuudessa julkistetaan Kauneimpien kirjojen kokoelma ja kaunein kirja sekä onnistuneimmat kirjankannet. Kansalliskirjastossa avataan Kauneimpien kirjojen näyttely.

SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

Pressikuvat

Kirjojen kuvat © Antti Huittinen

/ YLÖSTiedotteet