Kauneimmat kirjat
EtusivuSuomen kirjataiteen komiteaIlmoita kirjaMitä arvioidaanJuryTiedotteetPressikuvatYhteystiedot

Luontokirjasta vuoden kaunein kirja

13.3.2014

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut Vuoden kauneimmaksi kirjaksi Lasse J. Laineen teoksen Suomen luonto. Vuoden kauneimmat kirjat 2013 -kokoelmaan valittiin sen lisäksi 24 kirjaa. Ne palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla. Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin kymmenen kirjaa.

Vuoden kauneimman kirjan, Lasse J. Laineen Suomen luonto, graafiset suunnittelijat ovat Piia Aho ja Venla Koski. Palkintolautakunta kiittää sitä, miten ihailtavasti runsaan aineiston sisältö ja ulkoasu on hallittu.

"Valokuvat ovat huolella valittuja ja yhdenmukaisiksi käsiteltyjä, paino- ja sidosasu on onnistunut ja typografia yksityiskohtia myöten viimeisteltyä. Kauniista kokonaisuudesta vastaa useampi kuin yksi tekijä, mikä lisää sopusointuisen lopputuloksen ansiokkuutta."

Lasse J. Laineen kirjoittama kirja on aiemminkin palkittu kauneudesta. Suomen kirjataiteen komitea valitsi Lasse J. Laineen teoksen Suomalainen lintuopas Vuoden kauneimmaksi kirjaksi vuonna 1996.

Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuosittain Vuoden kauneimmat kirjat, yhteensä 25 kirjaa. Komitealle lähetettiin arvioitavaksi 194 kirjaa. Pääosa kisaan lähetyistä kirjoista tuli ammattikustantajilta, mutta sen lisäksi myös monilta muilta tahoilta: museoilta, säätiöiltä, oppilaitoksilta ja yksityisiltä henkilöiltä.

Kilpailuun osallistuvien kirjojen tulee olla keskeisiltä osiltaan suomalaisia. Nyt toista kertaa kilpailuun saattoi osallistua sellainen kirja, joka on painettu ulkomailla. Palkituista kirjoista viisi on painettu Latviassa ja yksi Unkarissa.

Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla palkittiin proosa- ja runoteoksia, lastenkirjoja, sarjakuvakirjoja, tietokirjoja ja taidekirjoja.

Kirjagraafikot

Elina Warsta keräsi tänä vuonna kolme kunniakirjaa graafisesta suunnittelusta. Warstan kuvitusta Heli Laaksosen Aapine-aakkosrunoihin pidettiin seikkailurikkaana ja vastustamattomana. Warsta palkittiin myös toisesta kirjasta. Hän on luonut Jane Austenin klassikon Ylpeys ja ennakkoluulo uudelle käännökselle houkuttelevan ulkoasun. Vuoden onnistuneimmat kannet -sarjassa hänen suunnittelemansa kansi Kari Hotakaisen kirjaan Luonnon laki palkittiin.

Myös muutamat muut palkitut graafiset suunnittelijat ovat entuudestaan tuttuja ja palkittuja nimiä tässä kilpailussa, mm. Jussi Karjalainen, Minna Luoma, Timo Numminen, Matti Pikkujämsä sekä Markus Pyörälä. Pyörälän suunnittelema teos on kahtena peräkkäisenä vuonna valittu vuoden kauneimmaksi kirjaksi.

Kilpailu on tuonut joka vuosi ja toi nytkin palkittujen graafikoiden joukkoon monia uusia nimiä. Kirjataide voi hyvin.

Maailman kauneimmat kirjat

Vuosittaisessa kilpailussa, Best Book Design from all over the World, valitaan maailman kauneimmat kirjat. Kolmenkymmenen maan kauneimmat kirjat, yhteensä 567 kirjaa ovat näytteillä Leipzigin kirjamessuilla 13.3.-16.3.2014. Suomesta ovat mukana Vuoden kauneimmat kirjat 2012. Kilpailun tulokset julkistetaan 14.3.2014.

/ YLÖSTiedotteet > Kauneimmat kirjat 2013