Ilmoittautuminen
Kauneimmat kirjat 2023 -kilpailuun

Tervetuloa osallistumaan Kauneimmat kirjat 2023 -kilpailuun!

Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuonna 2023 ilmestyneistä kirjoista noin 25 kauneinta. Kirjat palkitaan Kirjataiteen kaunis kirja -palkinnolla ja yksi näistä palkitaan Kirjataiteen vuoden kaunein kirja -palkinnolla. Lisäksi omana ryhmänään palkitaan joukko onnistuneita kansia. Palkituille kirjoille jaetaan kunniakirjat maaliskuussa 2024.

Kustantajat, kirjapainot, julkaisijat ja suunnittelijat voivat lähettää valintansa mukaan vuoden 2023 aikana ilmestyneitä kirjoja arvioitaviksi Suomen kirjataiteen komitealle viimeistään 29.12.2023. Ilmoittautuminen on mahdollista vain tällä lomakkeella. Kirjan tekijätietojen lisäksi vaaditaan myös kuva kirjan etukannesta.

Kilpailuun voi osallistua kirja, jonka tuotantoon osallistuneista vähintään puolet ovat suomalaisia:

 • kustantaja
 • graafinen suunnittelija
 • kannen suunnittelija (jos eri kuin edellinen)
 • muu suunnittelija
 • kuvittaja
 • valokuvaaja
 • kirjainmuotoilija
 • painotuotanto (mikäli tuotanto on tehty ulkomailla, nämä toimijat lasketaan yhdeksi, vaikka olisivatkin eri yrityksiä)
  • repro 
  • paino
  • sitomo

Kilpailuun ilmoittaudutaan kategorioittain. Kilpailukategoriat ovat: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuvakirjat ja erikoiskirjat. Onnistuneet kannet -kategoriaan ei ilmoittauduta erikseen.

Kilpailukirjoilla on oltava ISBN-numero. Poikkeuksena erikoiskirjat-kategoria, johon voidaan ilmoittautua myös ilman ISBN-numeroa. Erikoiskirja voi olla esimerkiksi taiteilijakirja, aikakauslehden ja kirjan elementtejä yhdistävä bookazine, pienipainoksinen omakustanne tai muu kategorioiden ulkopuolelle jäävä kirja.

Kirjat on toimitettava Kansalliskirjastoon viimeistään 29.12.2023  katso toimitusosoite huolellisesti ilmoittautumislomakkeen lopusta. Kilpailuun lähetettyjä kirjoja ei palauteta. Jokaisesta arvioitavaksi lähetetystä kirjasta peritään 85 € osallistumismaksu. Jos kirjan painosmäärä on alle 100 kpl, osallistumismaksu on 50 €. Ilmoittautumismaksu on maksettava viimeistään 29.12.2023. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumislomakkeen lopussa. HUOM: Kokoelmaan valituista kirjoista – myös erikoiskirjoista – vaaditaan myöhemmin 6 lisäkappaletta kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä varten.

Palkitut kirjat kiertävät näyttelyissä kotimaan kirjastoissa, Helsingin kirjamessuilla, Tukholman Kansalliskirjastossa, Tallinnassa ja Tartossa sekä Leipzigin ja Frankfurtin kirjamessuilla, ja ne osallistuvat myös Best Book Design from All over the World -kilpailuun. Palkitut kirjat säilytetään Kansalliskirjastossa sekä Saksassa Deutsches Buch- und Schriftmuseumissa.

Ilmoita kirja

  Valitse kilpailukategoria*

  Välj tävlingskategori*

  Painosmäärä

  Upplaga

  Kuva kirjan kannesta*
  Liitä tähän kuva kirjan etukannesta jpg- tai pdf-tiedostona (max 1 Mt ).

  En bild på bokpärmen*
  Tillfoga här bilden på bokpärmen antingen som jpg- eller pdf-fil (max 1 MB).

  Osallistumismaksu

  Osallistumismaksu 85 €/kirja tai 50 €/kirja (painosmäärä alle 100 kpl) on maksettava viimeistään 29.12.2023.

  Suomen kirjataiteen komitea
  IBAN: FI08 1228 3000 0008 00
  BIC: NDEAFIHH

  Huom! Kirjoita ilmoittamasi kirjan/kirjojen nimi viestikenttään.  Mikäli tarvitset osallistumismaksuista laskun/tositteen, otathan yhteyttä: .

  Kirjan toimittaminen

  Toimita kirja viimeistään 29.12.2023 osoitteeseen

  JOS LÄHETÄT POSTITSE:
  SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA
  Kauneimmat kirjat -kilpailu
  c/o Kansalliskirjasto
  PL 15
  00014 Helsingin yliopisto

  JOS TUOT ITSE TAI TOIMITAT LÄHETILLÄ:
  SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA
  Kauneimmat kirjat -kilpailu
  c/o Kansalliskirjasto
  Unioninkatu 36
  Helsinki

  HUOM! Kilpailuun lähetettyjä kirjoja ei palauteta.

  Back to top