Kauniiden kirjojen vuosi 2020

Kirjataiteen vuoden 2020 kauneimman kirjan arvonimen saa Ville Linnan teos Chasing Light, valaisinmuotoilija Paavo Tynellin (1890–1973) ennen julkaisemattomista mustavalkoisista valokuvista ja piirustuksista koostuva elegantti teos. Kirjan ulkoasun on suunnitellut Antti Valta (Toivo publishing).

Tynellin vuosien 1946–1957 valaisintuotantoon keskittyvä Chasing Light on tyylipuhdas graafinen kokonaisuus. Pelkistetty kuvitus antaa tilaa valaisimien hienostuneelle muotoilulle. Pellavakansi ja teoksen muut materiaalivalinnat tukevat kirjan ansiokkaasti rytmitettyä taittoa. Kirjainmuotoilu onnistuu tavoittamaan aikakauden hengen.

Kauneimmat kirjat 2020 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa kuudesta eri kategoriasta: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuvakirjat sekä erikoiskirjat.

Tänä vuonna eri kategorioissa palkittavien määrä suhteutettiin laadun lisäksi myös arvioitavien teosten lukumäärään. Pienemmissä kategorioissa palkittiin 2–3 kirjaa. Lisäksi palkittiin 10 onnistuneinta kantta.

Koronavuosi on koetellut kaikkia toimialoja, mutta kirja-alalla on mennyt poikkeuksellisen hyvin. Kirjat ja lukeminen ovat tuoneet toivoa ja iloa ihmisten elämään ahdistavien uutisten keskellä. Kulttuurilla on suuri rooli ihmisten hyvinvoinnissa. Vaikka useimmat kulttuurilaitokset ovat olleet suljettuja, kirjoja on voinut lukea ja ihastella rajoituksista huolimatta. Myös koronavuonna on julkaistu runsaasti laadukkaita kirjoja. Suomen kirjataiteen komitealle lähetettiin arvioitavaksi 200 kirjaa.

Tänä keväänä julkistamistilaisuutta ei koronarajoitusten vuoksi järjestetä, mutta Kauneimmat kirjat 2020 -kokoelma kiertää mahdollisuuksien mukaan näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Tiedotamme näyttelyistä verkkosivuillamme. Lisäksi kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun tammikuussa 2022.

 

 

Painokelpoisia kuvia muista palkituista teoksista voi pyytää osoitteesta .

Back to top