Kauniiden kirjojen vuosi 2021

KIRJATAITEEN VUODEN KAUNEIN KIRJA 2021:
Läskimooses

Kirjataiteen vuoden 2021 kauneimman kirjan arvonimen saa Matti Hagelbergin kolmiosainen sarjakuvateos Läskimooses (Asema Kustannus). Kirjan ulkoasun on suunnitellut Matti Hagelberg.

Matti Hagelbergin yhdeksän vuoden urakka on eeppinen järkäle. Kolmen sarjakuvakirjan huolella tehty kokonaisuus toimii jokaisella millimetrillään. Railakas liukuvärein ja yllättävin typografioin suunniteltu laatikko sulkee sisäänsä mustavalkoisen kosmisen maailmankaikkeuden. Kannet ja selkien numerointi elegantein viivoituksin ovat ilahduttava yllätys. Vaaleansiniset kirjat ovat graafisen suunnittelun taidonnäyte, arvokkaita esineitä, joissa yksityiskohdat ovat harkittuja ja kauniita.

Kauneimmat kirjat 2021 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa kuudesta eri kategoriasta: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuvakirjat sekä erikoiskirjat. Eri kategorioissa palkittavien määrä suhteutettiin laadun lisäksi arvioitavaksi lähetettyjen teosten lukumäärään. Lisäksi palkittiin 11 onnistuneinta kantta.

Koronarajoitusten laukaisema lukemisharrastuksen suosio jatkui vuonna 2021. Kirjojen kokonaismyynnin vuosikasvu on jo kahden vuoden ajan ollut noin kymmenen prosentin luokkaa. Sähköisten kirjojen myynti on kasvanut huomattavasti, ja samaan aikaan on painettujen kirjojen myynti pysynyt ennallaan. Lukijat eivät ole hylänneet perinteistä kirjaa. Tämä näkyy myös Kauneimmat kirjat -kilpailussa. Vuoden 2021 kilpailuun osallistui ennätykselliset 219 teosta. Se kertoo sekä painetun kirjan että kilpailun arvostuksesta.

Kauneimmat kirjat 2021 -kokoelma kiertää näyttelyissä Suomessa ja Euroopassa. Kansalliskirjaston kahvilagalleriassa kirjat ovat esillä 31.5.2022 saakka. Lisäksi kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun tammikuussa 2023.

SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

Lisätietoja
Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja
Annukka Ahopalo
Puh. 040 503 1161

Suomen kirjataiteen komitean sihteeri
Senni Hänninen
Puh. 045 269 8887

 

MEDIATIEDOTE_2021

Kuvapaketti

Back to top