Kauniiden kirjojen vuosi 2023

Kirjataiteen vuoden 2023 kaunein kirja:

Liisa Kallio: Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä

Kirjataiteen vuoden 2023 kauneimman kirjan arvonimen saa taiteilija Liisa Kallion omakustanne Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä. Kirjan ulkoasun on suunnitellut Liisa Kallio itse.

Vuoden kaunein kirja, Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä, on koko ihmisen elämän mittainen hiilipiirrosten kokoelma, joka on sidottu harmaan kluuttikannen sisään. Kirja hurmaa haptisuudellaan ja henkii käsillä tekemisen iloa – tekoälyn rynnistyksen aikoina se tuntuu tärkeältä otteelta, jopa julistukselta, kirjamaailmassakin. Kannen puriste tekee viivapiirroksesta kolmiulotteisemman, ja kluutin karheus keskustelee karhean hiilipiirroksen kanssa mielenkiintoisesti. Etulehtien hempeä vaaleanpuna yllättää kuin vastaan tulisi ihmisen iho, ja sormenjäljet siinä tuovat lukijan lähes osaksi piirtäjää. Koko lukemisen matkalla sormen kosketus kuuluu kuvien oheen; hiili, paperi ja käsi kuljettavat kirjaa eteenpäin. Kuvien voima järisyttää, ja viimeisten sivujen kuoleman kuvaus, ihmishahmon häipyminen sivun sisään, koskettaa lukijaa syvästi.

Kauneimmat kirjat 2023 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa viidestä eri kategoriasta: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat sekä sarjakuvakirjat. Lisäksi palkittiin 10 onnistunutta kantta.

Kauneimmat kirjat 2023 -kokoelma kiertää näyttelyissä Suomessa ja Euroopassa. Kansalliskirjaston kahvilagalleriassa kirjat ovat esillä 31.8.2024 saakka. Lisäksi kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun tammikuussa 2025.

 

SUOMEN KIRJATAITEEN KOMITEA

Lisätietoja

Suomen kirjataiteen komitea, puheenjohtaja
Annukka Ahopalo, tel. 040 503 1161,

Suomen kirjataiteen komitea, sihteeri
Senni Hänninen, tel. 045 269 8887,

Mediatiedote_2023 

Kuvapaketti_ Kädellisten sukua_kuvia painoon

Kuvapaketti _Kädellisten sukua_kuvia nettiin 

Kuvapaketti_Julkistustilaisuus

Kirjojen kuvat © Christian Jakowleff
Seremoniakuvat © Milka Alanen

 

Back to top