Vackra böckers år 2023

Bokkonstårets vackraste bok 2023:

Liisa Kallio: Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä

Liisa Kallios konstbok Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä (egenutgivning) har valts till bokkonstårets 2023 vackraste bok. Boken har formgetts av Liisa Kallio.

Samlingen av kolteckningar inuti det grå klotomslaget förtrollar med sin taktilitet. Hela boken genomsyras av handarbetets fröjd, vilket i den artificiella intelligensens snabba tidevarv känns som ett viktigt grepp, nästan som en manifestation, även i bokvärlden. Omslagets tryck gör ritningen mer tredimensionell och klotets grovhet samspelar på ett intressant sätt med den sträva kolteckningen. Försättsbladens skira ljusröda färg överraskar som vore det en människas hud och fingeravtrycken gör att läsaren nästan blir en del av tecknaren. Genom hela läsningen ingår fingertoppens beröring i bilderna; kol, papper och hand för boken framåt. Bildernas styrka är omskakande och att den sista bilden försvinner in i sidan är berörande. Även bildregistret i slutet är vackert och informativt i all korthet.

Till de vackraste böckerna 2023-kollektionen valdes 27 böcker ur fem olika kategorier: skönlitteratur, fakta- och läroböcker, konst- och fotoböcker, barn- och ungdomsböcker samt serieböcker. Dessutom belönades tio lyckade omslag.

De vackraste böckerna 2023-kollektionen kommer att turnera i hemlandet och i europeiska länder. Böckerna kommer dessutom att delta i tävlingen Best Book Design from all over the World-tävlingen i januari 2024.

 

KOMMITTÉN FÖR FINLANDS BOKKONST

Tilläggsinformation

Kommittén för Finlands bokkonst, ordförande
Annukka Ahopalo, tel. 040 503 1161,

Kommittén för Finlands bokkonst, sekreterare
Senni Hänninen, tel. 045 269 8887,

Pressmeddelande 2023

Bildpakett_ Kädellisten sukua_bilder på tryck

Bildpakett _Kädellisten sukua_bilder på nätet

Bildpakett_Ceremoni

Bilder av böckerna © Christian Jakowleff
Ceremonibilder © Milka Alanen

 

Back to top