Vackra böckers år 2022

BOKKONSTÅRETS VACKRASTE BOK 2022:
Manuaali

Klaus Maunukselas bok Manuaali (Kustannusyhtiö Kosmos) har valts till bokkonstårets 2021 vackraste bok. Boken har av Viivi Prokofjev.

Årets vackraste bok, Manuaali är verkligen som en handbok, ett perfekt funktionellt och förnimbart bokföremål som sitter lätt och mjukt i handen. Verkets överlagt läckra detaljer tjänar och överraskar sin läsare. De rundaden hörnen, det lilla formatet, sättningen på bakpärmen som aktiverar till att snurra, de dimmade sidorna och den manualliknande bildbilagan skapar en visuell dramaturgi med växlande rytm. Till de vackraste böckerna 2021-kollektionen valdes 27 böcker ur sex olika kategorier: skönlitteratur, fakta- och läroböcker, konst- och fotografiböcker, barn- och ungdomsböcker, serieteckningar samt specialböcker. Förutom till kvalitet relaterades antalet prisbelöningar i de olika kategorierna också till antalet värderade verk. Dessutom belönades de elva bästa pärmarna.

De vackraste böckerna 2022-kollektionen kommer att turnera i hemlandet och i europeiska länder. Böckerna kommer dessutom att delta i tävlingen Best Book Design from all over the World-tävlingen i januari 2024.

 

KOMMITTÉN FÖR FINLANDS BOKKONST
Tilläggsinformation
Kommittén för Finlands bokkonst, ordförande
Annukka Ahopalo
Tel. 040 503 1161

Kommittén för Finlands bokkonst, sekreterare
Senni Hänninen
Tel. 045 269 8887

 

PRESSMEDDELANDE_2022

Bildpakett

Back to top