Vackra böckers år 2020

DEN VACKRASTE BOKEN 2020:
Chasing Light – The archival photographs and drawings of Paavo Tynell

Ville Linnas verk Chasing Light (Toivo publishing) om armaturformgivaren Paavo Tynell (1890–1973) har valts till bokkonstårets 2020 vackraste bok. Den eleganta boken innehåller tidigare opublicerade svartvita fotografier och teckningar med koncentration på Paavo Tynells armaturproduktion från åren 1946–1957. Boken har formgetts av Antti Valta.

Chasing Ligh utgör en stilren grafisk helhet. De återhållsamma illustrationerna ger rum åt lampornas förfinade design. Linpärmen och de övriga materialvalen stöder bokens rytmiskt förtjänstfulla brytning. Typsnittet lyckas fånga epokens anda.

Till de vackraste böckerna 2020-kollektionen valdes 27 böcker ur sex olika kategorier: skönlitteratur, fakta- och läroböcker, konst- och fotografiböcker, barn- och ungdomsböcker, serieteckningar samt specialböcker.

Förutom till kvalitet relaterades antalet prisbelöningar i de olika kategorierna i år också till antalet värderade verk. I de mindre kategorierna belönades sålunda 1–2 böcker. Dessutom belönades de tio bästa pärmarna.

Coronaåret har varit mödofyllt och det har drabbat nästan alla branscher med hård hand, men bokbranschen har klarat sig exceptionellt väl. Böcker och läsning har gett hopp och glädje i människors liv som motvikt till alla beklämmande nyheter. Kulturen spelar en viktig roll i människors välbefinnande. Även om de flesta kulturinstitutioner varit stängda har man begränsningarna till trots kunnat läsa och njuta av böcker. Också under coronaåret har rikligt med högklassiga böcker om intressanta ämnen publicerats. Kommittén för Finlands bokkonst mottog 200 böcker till värdering.

På grund av coronaepidemin arrangeras i vår inget publiceringstillfälle, men De vackraste böckerna 2020-kollektionen kommer i mån av möjlighet att turnera i hemlandet och i tre europeiska länder. Vi informerar om utställningarna på vår hemsida. Böckerna kommer dessutom att delta i tävlingen Best Book Design from all over the World -tävlingen i januari 2022.

De_vackraste_böckerna_2020_Tekster_för_medi a
Kaunein_kirja_2020

Back to top